Telefonszám: +36/30/357-44-68 | Email: szentesiallatorvos@gmail.com
6600 Szentes, Sáfrán Mihály u. 43.

Írjon nekünk +
Szemészeti műtéti eszközpark

Operációs mikroszkóp Phacoemulsificator Supra-T810 lézer

 

Operációs mikroszkóp

A szemészeti műtétek az ún. mikrosebészeti beavatkozások közé tartoznak. Ez azt jelenti, hogy a pontos és precíz orvosi munkához nagyon apró és finom eszközökkel kell a szemben és a szem környékén dolgozni. Ezen eszközök, és a velük végzett munka csak mikroszkóp alatt követhető pontosan nyomon. 
A beavatkozásokat egy speciálisan szemészeti célra kialakított mikroszkóp alatt végezzük, amely rendelkezik egy ún. asszisztens fejjel is, vagyis nem csak az operációt végző állatorvos láthatja a beavatkozást, hanem az asszisztencia is nyomon tudja követni azt a saját okulárjain keresztül. 

Az operációs mikroszkópunkat kiegészíti egy mikroszkóp-kamera is, amelynek segítségével a műtétről felvételeket tudunk készíteni. Ezen felvételek nem csak archiválásra kerülnek, hanem segítségükkel a tulajdonosok számára is be tudjuk mutatni, hogy pontosa mi történt kedvencükkel a műtét során.

 

 

Phacoemulsificator

Az orvosi műszerek feljődésének köszönhetően született meg a phacoemulsificator is, amellyel mind a humán, mind az állatorvoslásban a szürkehályogműtétek jelentős részét napjainkban végzik.
A phacoemulsificator egy olyan műszer, amely ultrahangos késsel rendelkezik, ennek segítségével aprítja fel a szemlencse elszürkült anyagait. Az eszköz rendelkezik egy irigáló-aspiráló elemmel is, amely a műtét során folyamatosan friss, steril sóoldatot juttat a szembe, az aspiráció révén pedig eltávolítja az ultrahangos kés által felaprított lencsedarabokat. Az eszköz kézi tagjának feje mindössze 2,8 mm átmérőjű, így a beavatkozáshoz nem szükséges a szemet felvágni, hanem egy mindössze 3 mm-es seben keresztül el tudjuk végezni a beavatkozást.
A phacoemulsificatorral végzett szürkehályog műtétek során a szemlencse tokja nem kerül eltávolításra, hanem benn marad a szemben. Amennyiben a lencsetok is elszürkült, ez a phacoemulsificator segítségével polírozható, átlátszósága fokozható. Az így átlátszóvá tett lencsetok alkalmas arra, hogy befogadja magába a műlencsét, amely visszaadja a látásélességet. A modern műlencsék hajlékonyak, egy fecskendőbe beilleszthetőek. A műlencse fecskendőjének átmérője megegyezik a phacoemulsificator fejének átmérőjével, így a lencse behelyezése a 3 mm-es seben keresztül lehetséges.
A 3 mm-es műtéti sebet mindösszesen egy öltéssel zárni tudjuk, így nem kerül a páciens szemébe nagymennyiségű varróanyag. Gyorsabb a műtét utáni sebgyógyulás, illetve mivel a szem egésze nem került megnyitásra, így csökkent az ebből adódó műtéti komplikációk száma.

 

 

Supra-T810 lézer

A készüléket Uniós támogatással vásároltuk, Európában egyedülálló lézerkészülék.

Rendelőnkben Supra T810-es szemészeti lézerkészüléket használunk, amely több funkciót egyesít magában. A szaruhártyától egészen a szemfenékig lehet vele műtéteket végezni. Glaukóma, cukorbetegség okozta elváltozások, daganatos megbetegedések, vérzések retinán történő megszűntetését végezzük el vele. Mikropulzációs módszerrel végzünk sebészeti beavatkozásokat  a szaruhártyán , illetve az elülső csarnokban (perzisztáló pupilla membrán, szaruhártya ereződése), valamint az elülső csarnok térszűkítő folyamatait szüntetjük meg elsődleges zárt zugú és másodlagos glaukóma esetében.