Telefonszám: +36/30/357-44-68 | Email: szentesiallatorvos@gmail.com
6600 Szentes, Sáfrán Mihály u. 43.

Írjon nekünk +
Szemészeti diagnosztika

Állatszemészeti rendelőnkben az alábbi szemészeti diagnosztikai vizsgálatokat végezzük:

 

Fluoreszcein-teszt, Schirmer-teszt

Szemnyomásmérés

 

Ophtalmoszkópos vizsgálat

Fundus kamerás vizsgálat

ERG-vizsgálat (elektoretinográf)

OCT-vizsgálat (optikai koherencia tomográf)

Szemészeti ultrahang vizsgálat

Digitális réslámpás vizsgálat

 

Fluoreszcein-teszt, Schirmer-teszt 

A fluoreszcein-teszt során a szaruhártyát egy fluoreszcein festékkel impregnált tesztcsík segítségével festjük meg. A teszt során vizsgáljuk, hogy a szaruhártya felülete ép-e, a szaruhártyán látható sérülés, elváltozás milyen mélységében érinti a szaruhártyát. A fluoreszcein festék a szaruhártya stromájához, belső állományához kötődik, így amikor sérülés, vagy fekélyesedés hatására a szaruhártya felső rétege eltűnik, vagy folytonosságában megszakad, akkor a festék kötődik a szaruhártya állományához. A fluoreszcein festést minden szaruhártyát érintő sérülés esetén elvégezzük.

A Schirmer-teszt során a kutya könnytermelésének mértékét vizsgáljuk. A KCS (keratoconjunctivitis sicca) során lecsökken a kutya könnytermelésének mértéke, így a szaruhártyája kiszárad, fénytelenné válik.

 

Szemnyomásmérés

Rendelőnkben Tonovet készülékkel végezzük a társállatok szemnyomásának mérését. A készülék érzékelője akkora mint egy gombostű feje, a kedvencének nem okoz fájdalmat az alkalmazása, így helyi érzéstelenítés nélkül végezhető a vizsgálat.  A szemnyomás normál értéke 18 Hgmm.

A szemnyomás emelkedését okozhatja a glaukoma (zöldhályog), illetve belső szemgyulladás, a szemben kialakuló vérzések. Az emelkedő szemnyomás erős fájdalommal jár, amelynek a hatására az állatokban viselkedésváltozás, kényszeres cselekvések alakulhatnak ki. A magas szemnyomás összenyomja a szem rétegeit, így a retinát is, annak romlik a keringése, és így károsodhatnak a látásért felelős idegsejtek a retinában, ami hosszú távon vaksághoz vezethet. A szemnyomásmérést minden szemészeti vizsgálat során elvégezzük.

A szemnyomás lehet kórosan alacsony is, ez utalhat arra, hogy a szem megsérült, és a sérülésen keresztül csarnokvíz távozott a szemből. Ilyenkor fel kell deríteni, hogy hol történik a csarnokvízvesztés, és megkísérelni a szivárgás/elfolyás okát megszűntetni, a szem zárt állapotát újra helyreállítani. A szemen lévő nyitott sérülés magában hordozza a fertőződés kockázatát is, ezért is indokolt minél hamarabb ellátni.

 

 

Opthalmoszkópos vizsgálat

Az ophtalmoszkópos vizsgálat során nagyító lencse segítségével vizsgáljuk a kedvence szemét. A vizsgálat során áttekintjük nem csak a szemhéjakat és a kötőhártyát, hanem a szaruhártyát, az íriszt, a szemlencsét, a szem belső csarnokait, illetve a szemfeneket is.

Az alábbi képeken bemutatjuk, hogy hogyan látjuk mi a vizsgálat során kedvence szemét:

 

 

 

Funduskamerás vizsgálat

A fundus kamerás vizsgálat elve megegyezik az oftalmoszkópos vizsgálatéval, a fundus kamerában is nagyítólencse található. A vizsgálat során áttekintjük a szemhéjakat, a kötő- és ínhártyát, a szaruhártyát, az íriszt, a szemlencsét, a szem belső csarnokait, illetve a szemfeneket is.

A fundus kamerával készített felvételeket a számítógépen rögzítjük, így lehetőséget biztosít számunkra, hogy a felvételeket a későbbiekben is visszanézzük, a szemészeti szűrővizsgálatok során a kiadott lelet mellé csatoljuk. A felvételek visszanézésével nyomon követhető a beteg szemek gyógyulása, nem csak a korábbi vizsgálatok során szerzett emlékeinkre támaszkodhatunk, hanem a rögzített képeket visszanézve tudjuk áttekinteni a változást.

 

 

 

 

 

 

 

 

ERG-vizsgálat (elektroretinográfia)

Az ERG-vizsgálat során a retina elektromos válaszát vizsgáljuk, a retina válasza egy jellegzetes hullám-görbét fog kirajzolni. Az ERG-görbe eltérései a retina károsodására, annak betegségeire, és így a látás csökkenésére utalnak. Az ERG-vizsgálat elvégzése kiemelten fontos a szemészeti szűrővizsgálatok során.

 

Normál ERG-görbe

 

Ivermektin mérgezés hatására kialakult retinakárosodás ERG-képe, a szemfenék látszólag ép:

 

 

 

 

Szürkehályog műtét előtt elvégzett ERG vizsgálat eredménye

 

 

 

 

OCT-vizsgálat (optikai koherencia tomográf)

Magyarországon egyedül rendelőnkben található meg az OCT-készülék, a legmodernebb szemészeti diagnosztikai eszköz.

Az OCT-készülék segítségével, 830 nanométeres hullámhosszú fénnyel vizsáljuk a kutyák és macskák szemét. A vizsgálat során a szemről és annak részeiről szövettani felbontású képet kapunk élő állatban.

Az OCT-készülékkel végezhető legfőbb vizsgálatok a szaruhártya scannelése, amikor mérni tudjuk a szaruhártya vastagságát, a könnyfilm vastagságát, szövettani felbontásban látjuk a szaruhártya szerkezetét, a szaruhártyában található mikroszkópikus szintű elváltozásokat is észleljük, illetve nyomon követhetjük a szaruhártya gyógyulását, a nagyobb kiterjedésű sérülések változásait.

Az OCT-készülékkel vizsgálni tudjuk a kutyák csarnokzugának tágasságát, amely a glaukoma szempontjából kiemelten fontos. A csarnokzug szűkülete szemnyomás emelkedéséhez, glaukoma kialakulásához vezethet.

A retina vizsgálata során szövettani felbontású képet kapunk a látásért felelős szövetről, a szemfenékről. Ezen láthatóak már az olyan apró elváltozások is, amelyek még nem okoznak a kutya számára panaszokat, de már előjelei a PRA-nak, vagy más retinabetegségnek.

Az alábbiakban néhány képen az egészséges szemről készült felvételek láthatóak:

 

 

Szaruhártya keresztmetszeti képe

 

 

Csarnokzug vizsgálati képe

 

 

Retina keresztmetszeti képe

 

 

A látóidegfő képe

 

 

Szemészeti szűrővizsgálat végzése rendelőnkben

 

 

 

Szemészeti ultrahang vizsgálat

A szemészeti ultrahang vizsgálat során 14 mHZ fejjel végezzük a szemészeti vizsgálatot. Az ultrahang vizsgálat során át tudjuk tekinteni az olyan szemek belső szerkezetét is, ahol a szaruhártya oly mértékben károsodott, hogy nem tudunk rajta keresztül betekinteni a szem belsejébe, vagy a szem belsejét például vér tölti ki, vagy szürkehályog akadályozza a szem vizsgálatát. Az ultrahang vizsgálat során fel tudjuk térképezni a szem első és hátsó csarnokát, a retina helyzetéről és a szemlencséről is információt kapunk ,illetve vizsgálni tudjuk a látóideg kezdeti szakaszát, valamint a szemgolyó mögötti területeket a szemüregben.

 

 

Szemészeti ultrahang végzése

 

Vérzés a szemben

 

Retinaleválás ultrahang képe

 

Leszakadt szemlencse képe

 

 

 

 

 

 

Digitális réslámpás vizsgálat

Rendkívül összetett, a szem minden rétegére kiterjedő, valós idejű képet adó vizsgálóeszköz. A szaruhártyán lévő legkisebb anomáliát, mikrofekélyt, a szemben lévő legkisebb ereződést, endotel sejtek károsodását, szivárványhártyán lévő sérülést, szemfenéki elváltozást fel lehet ismerni vele. Segítségével a szem megnyitása nélkül a szem minden rétegére kiterjedő lézeres szemészeti műtéteket tudunk végrehajtani a szaruhártyától egészen a retináig. Szaruhártyán az ereződések megszüntetése, az elülső csarnokban a glaucomát előidéző érbesarjadzás, szivárványhártyán daganatműtétek levezénylése, a retinán a vérzések, vagy a retinaelváltozások megszüntetése, valamint cukorbetegség, illetve egyéb károsító hatások következtében bekövetkező neuropátiák megszüntetésére szolgáló műtétek vezérlését szolgálja a digitális mikromanipulációs réslámpa, biomikroszkóp. Fontos része a rendelőnkben végzett szemészeti szűrővizsgálatoknak.