Telefonszám: +36/30/357-44-68 | Email: szentesiallatorvos@gmail.com
6600 Szentes, Sáfrán Mihály u. 43.

Írjon nekünk +
Állatszemészet
Állatszemészet

Rendelőnk Szentesen, ebben a gyönyörű Tisza által körülvett alföldi kisvárosban található. Dr. Dobos András állatorvos a rendelő tulajdonosa vagyok. 2003-ban hoztuk létre szentesi rendelőnket feleségemmel, Dr.Dobos Andrásnéval, aki a rendelő laborrészlegének vezetője.

 

Állatorvosi munkámat 1988-ban kezdtem, mint körzeti állatorvos, de 2 év múlva már felépítettem Fábiánsebestyénen az első nagyállatokkal foglalkozó magán állatkórházát. Ebben hidraulikus döntőasztal (lovak, szarvasmarhák részére), nagyállat röntgen, ultrahang készülék és bakteriológiai valamint hematológiai labor állt az állattartók rendelkezésére. Akkor még a nagyállattartás hatalmas gyakorlati ismeretanyagot adott, illetve olyan gyakorlati tapasztalatot lehetett szerezni, amely a kisállat praxisban mai ésszel visszatekintve nagy segítséget jelent.

Egy autóbaleset következtében 2003-ban le kellett mondanom a nagyállatok kezeléséről, hosszú évekre korlátozódott a mozgási lehetőségem. Így Szentesen feleségemmel létrehoztuk rendelőnket, amely kezdetben a "Dr. Dobos András állatorvosi rendelő" névre hallgatott és általános kisállat betegellátással foglalkoztam.

A szemészet-szemsebészet irányába az mozdított el, hogy közvetlen szomszédom - Dr. Gyenes Ágota Európa-szerte ismert szemsebész főorvos asszony. Ő volt, aki ebbe a rendkívül érdekes, nagyon nehéz és nagyon szép gyógyászati ágba beleszerettetett. Az eszközállományunk beszerzését az ő segítségével kezdtük meg. Amelyet a humán gyógyászatból nem tudtuk egy az egyben használni, azt megterveztettük és legyártattuk.

Nagyon fontosnak tartotjuk azt, hogy a diagnosztikai eszköztárunk a legfejlettebb európai színvonalnak megfeleljen. Rendelkezésünkre áll szemnyomásmérő, pachymeter, diagnosztikai tesztek (Schirmer-teszt, Fluoreszcein-teszt), monokuláris és binokuláris oftalmoszkóp, digitális réslámpa, szemészeti ultrahang, ERG-készülék, OCT-készülék, amelyet európai viszonylatban mi próbáltunk ki és kezdtünk el alkalmazni rutinszerűen a társállatok szemészeti vizsgálatában. Ezen készülékkel lehetőségünk van, hogy az élő kutya szemet szövettani szintű felbontásban vizsgáljuk . a szaruhártya vastagágát, a szemnyomás szempontjából fontos csarnokzug tágasságot, a retinavastagágát, a retinasejtréteg szintű elemzését tudjuk elvégezni. Az OCT-készülék az ERG-készülékkel együtt a PRA diagnosztikának egy rendkívül fontos részévé vált.

 


Sebészeti részlegünk szemészeti mikroszkóppal rendelkezik, amely lehetővé teszi a mikrosebészeti beavatkozások pontos és hatékony elvégzését. A szemet így teljes mélységében tudjuk operálni a szemhéjaktól a szaruhártyán, szemlencsén át a retina magasságáig. A műtő felszereléséhez tartozik a phacoemulsificator, amely lehetővé teszi, hogy a kutyák szemlencse műtétét (szürkehályog műtét) az embereken végzett műtéttel megegyező technikával 2,8mm-es seben keresztül operáljuk. Az operáció során kutyák és macskák számára tervezett műlencsét ültetünk be, amely jelentősen javítja a házikedvencek visszaadott látásélességét. Rendelőnk rendelkezik egy Supra-lézer készülékkel, amely lehetővé teszi a glaukoma noninvazív, ambuláns lézeres műtéti kezelését, továbbá segítségével lehetőség van a szaruhártyát, szemhéjat érintő elváltozások kezelésére (pl. kisfokú entropium, Überreiter-betegség), valamint a réslámpa és a lézeres egység összekapcsolásával lehetőség van a szemfenéken is lézeres műtét végzésére, pl. az elemelkedett retina rögzítésére, kóros erek kezelésére.

Rendelőnk fő célja, hogy a társállatok részére átfogó szemészeti diagnosztikai vizsgálatot tudjunk nyújtani, a diagnózis megszületését követően pedig minden igényt kielégítően, a kor követelményeinek megfelelően, a legmodernebb szemészeti szakirodalmi és technikai ismereteket alkalmazva konzervatív vagy műtéti ellátásban tudjuk részesíteni a kutyákat, macskákat, kisállatokat. Ezek mellett kiemelten fontosnak tartjuk a szemészeti szűrővizsgálatokat, azok elvégzésével hozzá tudjuk segíteni a tenyésztőket, hogya megszülető kölykök minél egészségesebbek lehessenek, ne terhelje őket öröklött szembetegség.

Időközben rendelőnk elnevezését Dr. Dobos András állatorvosi rendelőről "Kiséri Állatorvosi Rendelőre" változtattuk annak a városrésznek a tiszteletére ahol lakunk. Igyekszünk a rendelőnket folyamatosan fejleszteni, a legmodernebb eszközökkel a tulajdonosok és kedvenceik megelégedésére.

A rendelőnkben nem csak a név, hanem a személyzet is változott. 2008 és 2010 között dr. Czabarka János segítette dr. Dobos András munkáját, majd csatlakozott a csapathoz dr. Berényi Adrienn állatorvos kollegina is. Rendelőnkben dr. Dobos Andrásné és Lengyel Gábor működnek közre asszisztensként.

Tudásunkat igyekszünk nemzetközi és belföldi konferenciák, továbbképzések látogatásával továbbfejleszteni. 2010. óta minden évben megrendeztük a kollégáink részére a Szentesi Szemészeti Konferenciát, illetve 2014-től kezdődően több workshopot is szerveztünk, ahol a rendelőnkben találkoztunk érdeklődő kollégáinkkal és igyekeztünk számukra ismereteket átadni.

Rendelőnkben szívesen fogadjuk az állatorvos hallgatókat is, nyári gyakorlatát több lelendő kolléga is nálunk töltötte már.

A rendelő teljes csapata nagy tisztelettel várja a kedves állattartókat és kisállataikat rendelőnkben.