Telefonszám: +36/30/357-44-68 | Email: szentesiallatorvos@gmail.com
6600 Szentes, Sáfrán Mihály u. 43.

Írjon nekünk +
Szembetegségek

Szürkehályog, Cataracta

2015. 06. 03.

A szemlencse a szivárványhártya és az üvegtest között található bikonvex képlet. Legkülső része a lencsetok, a tokon belül pedig a kéregállomány és a lencsemag található. Széli részeihez függesztő rostok kapcsolódnak, melyek a sugártesthez kapcsolják a lencsét. A sugártest izomzatának állapotától függően változik a lencse domborúsága. Közelre nézéskor  az izmok elernyednek, ekkor laposabb, míg távolra nézéskor összehúzódnak és domborúbb a lencse.  Ez a rugalmasság teszi lehetővé, hogy a fény megfelelő helyre történő fókuszálását, az  éleslátást. Normál esetben a fény áthaladva a szaruhártyán és a pupillán a szemlencsére jut, mely a fényt a retinára vetíti, majd a retinában elektromos jelekké alakulva jut el az agyba. Szürkehályog (cataracta) során azonban a szemlencse elszürkül, elhomályosodik és akadályozza a fény retinára jutását.

 

Szürkehályog kutyáknál
Szürkehályog (cataracta) kutyáknál

 

 Tünetek, vagyis mit lát Ön otthon? - Szürkehályog (cataracta) tünetei

 

A szürkehályog (cataracta) a szemlencse elváltozása. Ami azt jelenti, hogy a szürkehályog (cataracta) kialakulásának oka a szemlencsében lévő fehérjerostok megbomlása, azaz a szürkehályog (cataracta) miatt a szem átlátszóságát elveszti. A szürkehályog (cataracta) általában mindkét szemet érinti és általában lassan alakul ki, de cukorbeteg kutyákban néhány nap leforgása alatt is kifejlődhet. A gazdiknak gyakran az tűnik fel legelőször, hogy a kutya szeme a pupillánál szürkés-fehéres színűvé válik. Szintén jellemző tünet a látáscsökkenés. mely kezdeti stádiumban elsősorban szürkületben jelentkezik, előrehaladott állapotban azonban már teljes világosságban is nehezen tájékozódik az állat, sőt akár teljes látásvesztés is előfordulhat. Látáscsökkenés esetén az állat bizonytalanul közlekedik, nekimegy tárgyaknak, nem szívesen mozog főként idegen környezetben, veszít aktivitásából. Szürkehályog (cataracta) számos okból kialakulhat. Leggyakrabban örökletes formájával találkozunk. Gyakran érintett fajták közé tartozik a törpe uszkár, a cocker spániel, a golden retriever vagy a szibériai husky. Együtt járhat továbbá az idős korral, gyakori szövődménye a cukorbetegségnek, de okozhatja a szem átható sérülése, gyulladás, toxikus károsodás vagy hypocalcaemia is.

 

A szürkehályog (cataracta) tünetei kutyáknál és macskáknál

 

A szürkehályog (cataracta) tünetei kutyáknál vagy macskáknál elsősorban a pupilla területén szürkés elszíneződéssel jár, ami normál esetben fekete színben látható így a gazdik ezt veszik észre először. Szintén jellemző a szürkehályog tünetei között a látás csökkenése kutya és macska esetén is. Először szürkületben jelentkezik a látástévesztés, viselkedésváltozás. Mivel a cataracta következtében a fény nem a megfelelő helyre fókuszálódik, illetve kisebb mennyiségben is jut le a retinára, a látás nem lesz éles. Szürkületben a retinára jutó fény mennyisége még jobban csökken, így az állat látása még rosszabbá válik. Szintén erősödnek a tünetek idegen környezetben, ugyanis itt egy meg szokott környezettel ellentétben a kutya nem tud megszokásból közlekedni. Ahogy a cataracta egyre jobban érik, a lencse egyre jobban elszürkül a tünetek is erősödnek. A szürkehályogban szenvedő kutya kezdetben néha, majd egyre többször a falnak koppan, nekimegy tárgyaknak, nem szívesen lépcsőzik, megtorpan.  

 

Szürkehályog (cataracta) kialakulásának okai

 

A szürkehályog (cataracta) kialakulásának okai bizonyos fajtákban lehet örökletes, együtt járhat az idős korral, gyakori szövődménye a cukorbetegségnek, de okozhatja a szem átható sérülése, toxikus károsodás is. A lencsehomály kialakulhat lassan, hosszú évek alatt, vagy hirtelen hetek-hónapok alatt.

A szürkehályog (cataracta) kialakulásának okai lehet. Kutyákban és macskákban egyaránt megkülönböztetünk veleszületett és szerzett szürkehályogot. A veleszületett (juvenilis) cataracta esetén a lencsehomály már a születés pillanatában fennáll. Oka lehet fejlődési rendellenesség, anyagcserezavar vagy valamilyen fertőzés.

A szürkehályog (cataracta) kialakulásának okai a következőktől is eredethet:

 

Szürkehályog kialakulásának okai - uv sugárzás
UV sugárzás
Szürkehályog kialakulásának okai - cukorbetegség
cukorbetegség
Szürkehályog kialakulásának okai - elhízás
elhízás
Szürkehályog kialakulásának okai - gyulladás
gyulladás
Szürkehályog kialakulásának okai - kortikoszteroidok
kortikoszteroidok
Szürkehályog kialakulásának okai - idős korú kutya
 Idős kor
Szürkehályog kialakulásának okai - trauma
Trauma
Szürkehályog kialakulásának okai - toxikózis
Toxikózis
Szürkehályog kialakulásának okai - hypocalcaemia
Hypocalcaemia
Szürkehályog kialakulásának okai - fertőzések
Fertőzések
Szürkehályog kialakulásának okai - uveitis
Uveitis
 Szürkehályog kialakulásának okai - retinaleválás
Retinaleválás

 

A szürkehályog (cataracta) kialakulásának okai kutyáknál és macskáknál is igen nehéz feladat. Amennyiben az elváltozás hirtelen, hetek vagy akár napok alatt alakul ki minden esetben gondolnunk kell a cukorbetegségre.  

 

A szürkehályog (cataracta) diagnosztikája

 

A rendelőnkbe érkező szürkehályogban (cataracta) szenvedő kutyák minden esetben egy nagyon alapos, többféle eszközből álló vizsgálaton esnek át, annak érdekében, hogy a cataracta típusát, okát felderíthessük. Vizsgálatainkhoz minden esteben használunk funduskamerát. Ezzel az eszközzel a szemlencsét nagyítva vizsgáljuk, segítségével az enyhe törőközeg rendellenességek is felderíthetők. A funduskamera számítógéphez csatlakoztatható, a képek elmentésre kerülnek így a cataractában szenvedő kutyák, macskák szemlencséjének állapota a kontrollvizsgálatok alakalmával nyomon követhető. Szintén nagyon fontos szerepe van a szürkehályog (cataracta) diagnosztizálásában a szemészeti ultrahang vizsgálatnak is. Az ultrahang segítségével a szürkülő lencse méretét pontosan meg tudjuk határozni, mely a műtéti kezelés esetén nagyon fontos. A szürkehályog (cataracta) vizsgálatára továbbá Magyarországon egyedülálló módon Optikai Koherencia Tomográf is rendelkezésre áll rendelőnkben, mellyel szinte szövettani szintű képeket kapunk a szemlencséről.

Valamint a réslámpa segítségével a szemlencse állapotát és az elváltozások pontos helyét a szemlencsében felderíthetjük.

 

Szürkehályog (cataracta) kezelése, gyógymódja

 

A szürkehályog (cataracta) kezelése gyógyszeresen nem kezelhető. Kialakulása fokozatosan a látás elveszítéséhez vezet. A folyamat nem akadályozható meg sem gyógyszerek, sem szemcseppek adásával. A szürkehályog (cataracta) kezelése tartósan csak műtéti beavatkozással lehetséges, ez azt jelenti, amikor az operatőr eltávolítja az elszürkült, többé már nem átlátszó szemlencsét. A műtét során amennyiben a szem alkalmas rá, lehetőség van műlencse beültetésére, ami a látásélességet fokozza. Így mondhatni ez a szürkehályog (cataracta) gyógymódja. A szemműtét előtt szükséges megvizsgálni, hogy a szem többi része ép-e, a retina épsége megtartott- e, ez biztosítja ugyanis, hogy a műtét után láthasson kedvence. A szürkehályog (cataracta) kutyáknál és macskáknál egyaránt csak műtéti úton gyógyítható. A konzervatív, gyógyszeres, szemcseppes kezelés nem használ, nem állítja meg a folyamatot és nem tisztítja fel a lencsét. A műtéti beavatkozás szürkehályogban szenvedő kutyákban és macskákban egyaránt egy speciálisan erre a célra kifejlesztett géppel, az úgynevezett phacoemulsificatorral történik. Ez az eszköz ultrahangos elven működik, egy ultrahangos késsel darabolja fel az elszürkült lencse anyagát, majd egy aspiráló elem vákuum segítségével eltávolítja a feldarabolt részeket. Amennyiben a lencsefüggesztő rostok stabilan tartják a lencsét műlencse beültetésére is van lehetőség.  

 

Szürkehályog kezelése, gógymódja
Szürkehályog (cataracta) kezelése, gógymódja

 

A szürkehályog (cataracta) műtét elvégzése előtt minden esetben szükség van a beteg előzetes előkészítésére. Amennyiben a szemnyomás nem megfelelő azt stabilizálni kell. Minden esetben szükség van szemcseppel előkezelésre is, illetve a műtét napján egy speciális szemcseppet is alkalmazni kell a pupilla tágítása érdekében. A szürkehályog (cataracta) kezelése vagy úgymond a műtét megkezdése minden esetben altatásban történik, ugyanis teljes mozdulatlanságra van szükség. A műtét napján a beteg nem ehet az altatószerek következtében kialakuló esetleges hányás, félrenyelés elkerülése érdekében. A szem megfelelő előkészítése után megtörténik a szaruhártya megnyitása. Ez egy speciális, mindössze 2,8 mm-e késsel történik. A megnyitás után a szembe úgynevezett viscoelasticus anyagot fecskendezünk. Erre azért van szükség, mert a lencse aprítása során a gép hőt termel, mely a szaruhártyát károsítaná, amennyiben nem alkalmaznánk a viscoelasticus anyagot. A szaruhártyát is folyamatosan védjük a kiszáradástól steril sóoldat segítségével. A következő lépés, a lencse tokjának a megfestése, melyet metilénkék festékkel végezzük. A megfestés után következik a lencse tokjának megrepesztése. Egy speciálisan erre kifejlesztett eszközzel egy nyílást csinálunk a lencse tokján. Ezen keresztül lesz lehetőség a lencse anyagának eltávolítására. Ezt minden esetben teljesen maradéktalanul el kell végezni, ugyanis a szervezet a szemlencse anyagát idegenként ismeri fel, és súlyos immunreakció, lencse indukált uveitis alakulhat ki. A lencse anyagának eltávolítása után a lencse tokja alkalmassá válik a műlencse beültetésére. A műlencsét egy speciális fecskendőbe illesztjük, majd ennek segítségével a lencse tokjába juttatjuk. Miután a lencse a helyére került a szaruhártya sebet kis méretének köszönhetően mindössze egy öltéssel zárni tudjuk. A szaruhártyára a seb gyógyulásának elősegítése érdekében gyógyászati kontaktlencsét helyezünk, majd a szemhéjakat összeöltjük. Erre szintén azért van szükség, hogy a szaruhártya sebet védjük.

szürkehályog kezelése

A műtétet követően a felépülés két hetet vesz igénybe. Ez idő alatt nagyon fontos, hogy az állat gallért viseljen a szemhéj varratok megóvása és a szem dörzsölésének elkerülése érdekében. Folyamatos szemcseppes kezelésre is szükség van, gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapító és antibiotikum tartalmú cseppeket kell minden nap alkalmazni. A szemhéj varratok eltávolítására tíz-tizennégy nap után kerül sor. Ez után a szem alapos kontroll vizsgálata után eldöntjük, hogy a szaruhártya mennyi idő elteltével távolíthatóak el. Általában még fél évig csökkentett mennyiségben, de szükség van szemcseppes kezelésre a teljes gyógyulás érdekében.  

 

Szürkehályog- Cataracta rövid leírása:

Betegség neve:
Szürkehályog - Cataracta
Állatok amik érintettek:
Kutya, macska
Genetikai öröklődés van?
Gyakran mutat öröklődést
Betegség diagnosztikája:
Réslámpával
Kezelése:
Műtéti úton
Megelőzés:
Megelőzni nem lehet.
Létezik-e ellen oltás:
Nem

 

Szürkehályog - CataractaSzürkehályog - Cataracta


 

 

Az állatartók számára műtéti információk szürkehályogos (cataracta) kutya vagy macska esetén.


PDF letöltése