Telefonszám: +36/30/357-44-68 | Email: szentesiallatorvos@gmail.com
6600 Szentes, Sáfrán Mihály u. 43.

Írjon nekünk +
Szembetegségek

Entropium, ectropium

2015. 06. 11.

Entropium, ectropium kialakulásának okai

A szemhéjak rendellenes állásával (kifelé vagy befelé fordulása) elsősorban kutyákban találkozhatunk. Gyakran talákozhatunk ezzel a problémával nagy testű, laza testfelépítésű kutyafajták esetén (masztiff, shar-pei). Kutyák esetében a rendellenes szemhéj állások hátterében gyakran genetikai okok állnak, de kialakulhat sérülés, hegesedés hatására is.

 

Entropium, ectropium tünetei

A befelé forduló szemhéjak esetén a befordult szemhéjon lévő szőrszála, szempillák folyamatosan irritálják a szaruhártyát ami miatt az állat szeme váladékozik, kötőhártyája kipirult, súlyos esetben a szaruhártyán homályos, fekete-barna színű pigmentált területek, fekélyek jelenhetnek meg.

Ha a szemhéjak befelé fordulnak, akkor entropiumról beszélünk. Ebben az esetben a befelé forduló szőrszálak, pillák folyamatosan irritálják a szaruhártyát. E miatt az állat hunyorog, szeme váladékozik,kötőhártyája kipirult sőt akár szaruhártya fekély is kialakulhat.

 

Entropium, ectropium kezelése

Az entrópium gyógykezelése csak korrekciós műtéttel lehetséges.

Kifelé forduló szemhéjak esetén a szem könnyezik, kötőhártyája kipirult.

Ha a szemhéj kifelé fordul ectropiumról beszélünk. Ebben az esetben a problémát az okozza, hogy a kifelé forduló szemhéj nem védi megfelelően a szemet, így az kiszárad és a különféle baktériumok is könnyen megtapadnak a felszínén. Az befelé forduló szemhéjhoz hasonlóan ebben az esetben is kipirul a kötőhártya, könnyezik a szem.

A kifelé forduló szemhéj szintén műtéti úton korrigálható.