Telefonszám: +36/30/357-44-68 | Email: szentesiallatorvos@gmail.com
6600 Szentes, Sáfrán Mihály u. 43.

Írjon nekünk +
Szembetegségek

Zöldhályog, glaukóma

2015. 07. 16.

 

Mi a zöldhályog, (glaukóma)?

Glaukómának a szemnyomás megemelkedése következtében kialakult betegséget nevezzük. Normál esetben a szemnyomás 18 Hgmm alatt van. A nyomás emelkedése következtében a szem különböző anatómiai képletei károsodnak. A nagy nyomás összenyomja a retina ereit, melynek következtében a vér áramlása lelassul, a retina nem jut elég oxigénhez. Szintén károsodik a szemlencse illetve a szaruhártya is.

 

Glaukoma kutya

Glaukóma (Zöldhályog)

 

Mik a glaukóma (zöldhályog) tünetei?

A gazdinak feltűnhet, hogy a kutya szaruhártyája a magas nyomás kövezkeztében kialakult ödéma miatt kékes színűvé, átlátszatlanná, csíkozottá válik vagy akár szaruhártyafekély is kialakulhat. A kötőhártya nagyon gyakran kipirult, erei kitágulnak, a szem váladékozik. A pupilla fényre gyengén vagy egyáltalán nem reagál, az állatnak folyamatosan tág a pupillája. Hosszan fenálló emelkedett nyomás esetén a szem megnagyobbodhat. Mivel a magas nyomás fájdalmat okoz a glaukómában szenvedő állatok gyakran dörzsölik a szemüket, viselkedésük megváltozik. A retina károsodása miatt pedig látáscsökkenés, vakság következhet be, melynek következtében az állat nehezen tájékozódik, nekimegy dolgoknak.

 

Glaukoma tünetei kutyánál

Glaukóma tünetei

 

A glaukóma (zöldhályog) okai

Megkülönböztetünk primer, illetve secunder glaukómát. Primer glaukómáról akkor beszélünk ha a magas szemnyomás hátterében veleszületett, genetikai okok állnak. Leggyakrabban érintett fajták közé tartozik a francia bulldog, mopsz, cocker spániel, chow-chow.

Másodlagos zöldhályog (glaukóma) esetén a magas nyomás más betegség következtében (lencseluxatió, gyulladás, trauma, toxikózis, daganat, fertőző betegségek) alakul ki.

 

Glaukoma okai kutyánál

Glaukóma okai

 

Zöldhályog vagy glaukóma gyógykezelése

Zöldhályog (glaukóma) esetén nagyon a fontos a szemnyomás mihamarabbi normális szintre történő beállítása. Ez történhet ideiglenesen szemnyomás csökkentő szemcseppek alkalmazásával.Ttartós megoldásként azonban csak a műtéti beavatkozás jöhet szóba, mely során a sugártest csarnokvíz termeléséért felelős sejtek roncsolására kerül sor. Ez történhet fagyasztásos módszerrel (cyclocriotherapia) vagy lézeres beavatkozással (cyclophotocoagulatio).

A gyógyító hatását először a lézerfény szemészetben használták. Rendelőnkben Supra T810 szemészeti diodalézert használunk. A diodalézer hatása a coagulatión alapszik. A gép sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy a szaruhártya, a szivárványhártya, a corpus ciliare és az ideghártya műtéti beavatkozását is. Glaukóma (zöldhályog) esetében három féle beavatkozási metodikát használunk.

A cyclophotocoagulatio (CPC) előnye a cyclocryopexiával szemben az, hogy jóval kíméletesebb módszer.
Az intraoperatív fájdalmat tekintve nincs különbség, hiszen mindkettőt altatásban végzik.
Kisebb posztoperatív gyulladásos reakciót és fájdalmat okoz, kisebb a szemhéj-ödema, a conjunctiva-chemosis, vagy akár az elülső uveitis.
A lézer a fagyasztással ellentétben jobban, finomabb lépésekben adagolható, dozírozható, egyénre/egyedre szabható, ui. az egyszeri laser-impulsus idő, és főleg az energia állítható, "betitrálható".
Hatása: a corpus ciliare epithelialis, stromalis és vascularis elemeinek destrukciójával, nekrotizálásával csökkenti annak csarnokvíz-termelését, ezáltal a szemnyomást.

 

Zöldhályog - Glaukóma rövid leírása:

Betegség neve:
Zöldhányog - glaukóma
Elterjedése:
Gyakori
Állatok amik érintettek:
Kutya, macska
Genetikai öröklődés van?
Bizonyos fajta kutyáknál mint pl.: beagle, labrador, dán dog, samoyed
Szűrhető a betegség?
Igen
Betegség diagnosztikája:
Szem nyomás mérés és csarnokzug vizsgálata
Kezelése:
Gyógyszeresen és műtéti úton.
Megelőzés:
Megelőzni nem lehet.
Létezik-e ellen oltás:
Nem

 

Zöldhályog glaukóma közeli a szemrőlZöldhályog glaukóma közeli a szemről 2zöldhályog glaukóma közeli a szemről 3