Telefonszám: +36/30/357-44-68 | Email: szentesiallatorvos@gmail.com
6600 Szentes, Sáfrán Mihály u. 43.

Írjon nekünk +
I. Szentesi Szemészeti konferencia vázlat

Az előadások anyagai:
 

 

Az előadók által leadott rövid előadás vázlatok 

 

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata a kisállatpraxisban 

Pre-, és posztoperatív fájdalomcsillapítás 
dr.Márton Kinga, Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 
társállat-egészségügyi szakmai vezető 


A nem-szteroid gyulladáscsökkentőket leggyakrabban a gyulladás tüneteinek, ezek közül is leginkább a fájdalom csillapítására használjuk. A kisállatpraxisban a felmérések szerint a leggyakrabban választott hatóanyagok a karprofen és a meloxicam, ezek számos előnnyel bírnak. Többek között a NSAIDok között a legkevesebb mellékhatással bírnak, hosszú és rövid távon is megfelelő biztonsággal és hatékonysággal használhatóak, és végül, de nem utolsó sorban a kívánatos COX-2 preferenciával bírnak.
Ismétlés képpen röviden tekintsük át a gyulladás folyamatát. A szervezetben a gyulladás során bekövetkező folyamatok részeként létrejövő sejtmembrán-sérülés folyamán arachidonsav szabadul fel, melyből a ciklooxigenáz enzimek segítségével prosztaglandinok keletkeznek. Ez utóbbiak játszanak szerepet a gyulladás, és tüneteinek kialakulásában.
A ciklooxigenáz enzimek közül a COX-1 enzim a szervezetben állandóan jelen van, a citoprotektív prosztaglandinok képződéséért felelős, így pl. a gyomor sejtfalának védelmében, a trombocita aggregációban és a vese normális vérnyomásának fenntartásában is szerepet játszik. Nem-szelektív NSAIDokkal (pl. aszpirin) blokkolható. A COX-2 enzim csak sejtmembrán-sérülés (valamint citokinek, TNF-? és GF) hatására képződik, és a gyulladásos prosztaglandinok szintéziséért felelős, mely utóbbiak okozzák a gyulladás jellegzetes tüneteit (bőrfájdalom, láz, fehérvérsejt aktiváció). Emellett számos protektív folyamatban is részt vesznek a COX-2 enzimek, pl. gyomorfekély-képződés esetén is indukálódnak, és csökkentik azt, illetve az egészséges vesében is kis mennyiségben képződnek. Nem-szelektív és COX-2 preferens ill. COX-2 szelektív NSAIDokkal blokkolhatóak.
Mindezeket összevetve megállapíthatjuk, hogy a COX-1 enzim hasznos, hiszen a homeosztázis fenntartásában fontos szerepet tölt be, míg a COX-2 enzim főleg sejtkárosodás esetén képződik, de vannak előnyös tulajdonságai is, emiatt a COX-2 enzimek COX-1 enzimekénél nagyobb mértékű, de nem teljes blokkolása, míg a COX-1 enzimeké a lehető legkisebb mértékben a kívánatos.
Az ismert COX inhibitorok közül nem-szelektív pl. a flunixin, a phenylbutazon, a tolfenamin-sav, és a ketoprofen; COX-1 szelektív a vedaprofen, az acetil-szalicilsav és a metamizol-Na; COX-2 preferens a karprofen és a meloxicam; végül COX-2 szelektív a firocoxib, a robenacoxib és a mavacoxib.
A nem-szteroidok számos előnye mellett meg kell említeni a lehetséges mellékhatásokat is , melyek leggyakrabban gasztrointesztinális tünetek (hányás, hasmenés), ritkán hepatopátia, ill. fajtól, fajtától és egyedtől függően a vese működési zavara vagy szubklinikai veseprobléma fellángolása is lehetséges. Fontos tudnunk azonban, hogy minden nem szteroidnak vannak gyakori és ritkább mellékhatásai, ám a világon a leggyakrabban felírt és alkalmazott szerek (karprofen, meloxicam) egyben ebben a tekintetben a legbiztonságosabbak közé is tartoznak.
Alkalmazásukat tekintve, mint tudjuk, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők leggyakoribb indikációi a fájdalomcsillapítás, a krónikus gyulladás csökkentése (pl. degeneratív folyamatok), a lázcsillapítás, és végül, de nem utolsó sorban a műtétek közbeni-, és utáni fájdalomcsillapítás.
Ez utóbbit tekintve megállapíthatjuk, hogy egy NSAID fájdalomcsillapító hatása annál jobb, minél előbb alkalmazzuk a beavatkozás során (akár a premedikációval együtt); ám a posztoperatív alkalmazása biztonságosabb (kisebb esély a vérnyomás-esésből következő esetleges veseműködési zavarra). Ezek alapján, tekintve hogy minden műtéti beavatkozás során kell valamilyen fájdalomcsillapítót használni, a praxisokban leggyakrabban a műtét közbeni injekciós, majd a műtét utáni szájon át adott alkalmazást részesítik előnyben. A hatóanyagot tekintve a kísérletek során bebizonyosodott, hogy az előszeretettel használt és megfelelően biztonságos hatóanyagok (karprofen, meloxicam) egyaránt megfelelően hatékonyak a műtéti fájdalomcsillapításra mind kutya, mind macska esetében.
Lehetőségeinket tekintve a pre- (és peri-) operatív alkalmazásra rendelkezésünkre áll mind a karprofen, mind a meloxicam injekciós formában, a posztoperatív alkalmazásra pedig a karprofen tabletta, míg a meloxicam orális szuszpenzió formájában. Mindkettőt célszerű a műtétet követően még legalább 3-4 napig, de a beavatkozás természetétől függően (pl. szemészeti beavatkozások) akár hosszabb ideig is adni.
A karprofen erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bíró, COX-2 preferens NSAID. A szelektivitását tekintve érdekes megjegyeznünk, hogy az fajfüggő, így míg kutyában és macskában COX-2 preferens, lóban és szarvasmarhában nem-szelektív, emberben pedig COX-1 szelektív hatással bír.
A hatóanyag alkalmazása megfelelő körültekintéssel javallott vemhes, szoptató, 6 hetesnél fiatalabb és nagyon idős állat esetében.
Injekciós formában főként pre-, és posztoperatív fájdalomcsillapításra alkalmas (ortopédiai, lágyszöveti és szemészeti műtétek), valamint a tablettás kezelés bevezetésére. Kutyán és macskán is alkalmazható, önmagában lázcsillapításra, kismértékű gyulladás csillapítására is alkalmas (egyszeri adag), tablettával kiegészítve műtéti fájdalomcsillapíásra ill. krónikus gyulladás kezelésére használatos. Adagolása 4mg karprofen/ttkg, SC/IV beadva (ez megfelel kutya esetében 1ml/12,5ttkg, macska esetében 0,24ml/3ttkg készítménynek az 50mg/ml hatóanyagtartalmú kiszerelésből). Felezési ideje kutya esetében 15 óra, macska esetében 36
óra (15-72), ezért macska esetében kifejezetten tilos az ismétlése (kumuláció, nem megfelelő szelektivitás).
Tabletta formájában az injekció beadását követő naptól alkalmas a krónikus ill. posztoperatív fájdalom csillapítására, kutya esetében, macskának tilos szájon át adni. A kereskedelemben különféle kiszerelésekben lelhető fel, általában 20, 50 és 100mg-os ízesített vagy ízesítetlen tabletta formájában. Adagolása 2-4mg/ttkg naponta, melyet célszerű két részletben beadni. Hosszú távon is biztonságosan alkalmazható, kondroprotektív hatással is bír, melynek a különböző degeneratív ízületi megbetegedések esetén van jelentősége.
A meloxicam a karprofenével megegyező mértékű gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bíró, szintén COX-2 preferens NSAID, melyet akut és krónikus fájdalom csillapítására, valamint műtéti fájdalomcsillapításra használhatunk. Alkalmazása vemhes, szoptató és 6 hetesnél fiatalabb állatokon nem javasolt. Kutyának és macskának is adható, bizonyítottan hosszú távon is biztonságos hatóanyag.
Az injekciót akut és krónikus gyulladás csökkentésére valamint műtéti fájdalomcsillapításra használhatjuk, ill. a szájon át történő kezelés bevezetésére, ill. önmagában lázcsillapításra is alkalmas. Adagolása 1x 0,2mg/ttkg , SC/IV beadva kutya esetében (ez megfelel 0,4ml/ttkg 5mg/ml hatóanyagtartalmú készítménynek), ill. 1x 0,3mg/ttkg SC beadva macska esetében (ez megfelel 0,06ml/ttkg 5mg/ml hatóanyagtartalmú készítménynek).
Az orális szuszpenziót az injekció adását követő naptól, vagy önállóan is alkalmazhatjuk ugyanezen esetekben, adagolása a kiszerelésétől függ, de 0,1mg/ttkg meloxicam naponta 1x injekciós bevezetés után, illetve 0,2mg/ttkg az első napon önállóan alkalmazva, utána a fele, mind kutya, mind macska esetében. Az adagolást könnyíti a gazdik számára a készítmény mellé adott adagolófecskendő, testtömegkilogrammos beosztással, valamint a gazdaságosságát növeli a hosszú (felbontás után 6 hónap) eltarthatósága.


Mindkét hatóanyag sokféle márkanéven és kiszerelésben kerül kereskedelmi forgalomba, mindenki választhat kedvére valót a kínálatból.

Jó munkát, és eredményes fájdalomcsillapítást kívánok, köszönöm a figyelmet! 

 

Iuliana Ionascu
Terápiás kontaktlencsék 

THERAPEUTIC CONTACT LENSES - CHOICE OR ROUTINE
IN CORNEAL DISEASES IN DOG?

 

Iuliana Ionascu Lector DVM,
Faculty of Veterinary Medicine Bucharest, Romania

 

Traumatic corneal diseases in dogs are frequent and very painful. The eye blinking, movements and cleaning processes emphasize the local pain in corneal erosions, anterior corneal plagues, corneal burns, and corneal ulcers. Hence, the pain prevents corneal healing, so in this way therapeutic contact lenses (TCL) act as a bandage, adding a desirable comfort to the patient.
Therapeutic contact lenses (TCL) adhere to the surface of the cornea, they are soft and permeable for eyewash/collyres.
Exclusive use of local and general therapy resulted in healing the lesions in a variable period of time between 15 and 60 days. The recovery period was reduced to half (7-30 days) by completing this therapy with the use of TCL.

 

  

Before TCL After 10 days with TCL
 
OS Corneal plagues (Theatre, English Bulldog, 9 months) 
Fluoresceine test is negative and the cornea is opaque (left) 
The corneal healing it is "ad integrum" (right) 

There are limits for using TCL: desmetocoele, following the third eyelid ablation, in scarring of the third eyelid, in keratoconus or when the corneal surface is too flat, making impossible the lens adherence.

 

dr. Szentgáli Zsolt: 
A szürkehályog kezelésének lehetőségei 
Ultrahangdiagnosztika a szemészetben 

 

A szürkehályog és gyógykezelése

A szürkehályog a szemlencse elhomályosulását jelenti, amely fokozatosan teljes vaksághoz vezet. A szürkehályogot, a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyszeresen nem lehet kezelni, azonban műtétileg igen. Ahhoz, hogy egy vak, szürkehályogos beteget egy jó esélyű műtétre lehessen bocsátani, számos preoperatív vizsgálaton kell átesni, tehát a sikeresség egyik fontos eleme a megfelelő betegszelekció. Nem minden szürkehályogos beteg ill. szem alkalmas a műtétre. A szürkehályog műtétek az elmúlt pár évtizedben jelentős fejlődésen mentek keresztül. A jelenlegi, legmodernebbnek számító eljárás a phacoemulsificatio. A módszer lényege, hogy a szemen egy kicsiny, 3,2 mm (vagy kisebb) széles cornea sebet ejtenek és ezen keresztül végzik az operációt a speciális eszközökkel. A műtét során a beteg szemlencse ultrahang rezonanciás phacofragmentációját és a fragmentumok aspiratióját kell elvégezni, ahhoz, hogy a szemközeg ismételten átlátszó legyen. Célszerű az eljárást intraoculáris műlencse implantációjával kombinálni. Ma már több cég gyárt kifejezetten kutyák számára tervezett +41 dioptriás műszemlencsét, amelyet injektálható formában kell szembe behelyezni. Ez az eljárás számos előnnyel bír a korábbiakkal szemben és sikeressége is kimagaslik közülük.

Ultrahang diagnosztika a szemészetben

A szemészeti kiegészítő vizsgálatok közé tartozó UH vizsgálat gyors, fájdalmatlan módszer és fontos információkat szolgáltat a szem belsejéről. Az állatorvoslásban a szektor transzducerekkel végzett, két dimenziós vizsgálati technika terjedt el. A szemészeti UH vizsgálat indikációja minden olyan eset, amikor is a szem elülső szegmensének homálya miatt nem vizsgálható a szem belseje. Leggyakoribb ilyen esetek a szürkehályog, a szaru ödéma, hyphyema, haemophtalmus, pigmentációs keratitis, symblepharon stb. Ezen kívül UH-gal jól vizsgálhatóak a retrobulbáris szövetek, vagyis a szemgödör képletei is. Erre szükség van minden exophtalmussal járó kórkép kivizsgáláskor. A szemészeti UH készülék transzducere nagy felbontású és kis behatoló képességű, tipikusan12 - 15 Mhz-es tartományú, de a retrobulbáris szövetek elfogadhatóan vizsgálhatók a gyakoribb 8 Mhz-es fejekkel is. Ugyanakkor meg kell említeni a szemészeti urahang-biomikroszkópia 30 - 40 Mhz-es transzducerrel működő készülékeit is, amelyekkel rendkívül részletgazdag képeket lehet a szemről készíteni.

 

dr. Fenyves Ildikó: 
A szemfenékvizsgálat kivitelezése és értékelése, normál és kóros variációk elemzése
 

A szemfenékvizsgálat alapvető feltételei: megfelelő helyiség, segítő személyzet, pupillatágítás és oftalmoszkóp. De nem csupán ennyi, fontos hogy ismerjük a szem anatómiáját, az idegrendszer élettanát, használjunk megfelelő oftalmoszkópot, és ismerjük fel a különbséget normál és kóros fundus között.

Az előadás vázlata:
A szem ideghártyájának felépítése, bemutatása - amennyit muszáj tudnunk ha szemfenékvizsgálatot végzünk.
A szemfenékvizsgálat előkészítése, milyen pupillatágítót használjunk?
Pozicionálás, vizsgálat kézi oftalmoszkóppal, és funduskamerával, előnyök és hátrányok.
A szemfenékvizsgálat indikációi.
A szemfenékvizsgálat jelentősége a kutyatenyésztésben, tenyészállatok, kölykök vizsgálata.
Az ideghártya feljődése születés után - képekben.
Gyakorlati tanácsok.

1999 ben végeztem az Állatorvostudományi Egyetemen Budapesten.
Az egyetemi diploma megszerzése után az egyetem belgyógyászati klinikáján dolgoztam 2002 ig. 2010 ben végeztem el a kisállatgyógyász klinikusi szakállatorvosi posztgraduális képzést. Mind a graduális képzésben mind a posztgraduális képzésben a diplomamunkáimat kutyák veleszületett szembetegségeinek diagnosztikájából írtam, két fontos szembetegségre a progresszív retina atrófiára, és a collie szem betegségre koncentrálva. 2003 óta saját praxisomban dolgozom Budakeszin.

 

dr. Berényi Adrienn:
Modern szemészeti diagnosztikai eljárások az állatorvosi szemészetben - ERG és OCT vizsgálat (összefoglaló)


A technológia fejlődésével az állatorvosi szemészet számára is elérhetővé vált számos olyan diagnosztikai eszköz, amely sokkal pontosabb képet kaphatunk egy beteg szemről, annak állapotáról, illetve kezelési lehetőségeiről.
A vizsgálatok elvégzéséhez az állatok bódítása szükséges, de így kiküszöbölhetjük az esetleges együtt nem működésből fakadó mérési pontatlanságokat, objektíven ítélhetjük meg a szemet. Ami a számszerű értékek alapján pontos összehasonlítási alapot ad.
Az ERG (elektroretinogramm) – vizsgálat során a szem fényre adott válaszreakcióját vizsgáljuk. Így megismerhetjük a retina funkcióját. A kapott görbe lefutásából következtethetünk arra, hogy egy látásteszteken jól szereplő kutyánál fennáll-e kezdődő retinakárosodás, vagy valamelyik szeme gyengébb képességű. A szemfenéki elváltozások vizualizálását követően az ERG-vizsgálat segítségével eldönthetjük, hogy annak van-e a látást befolyásoló hatása. Illetve cataracta műtét előtt a műtét sikerességére következtethetünk az elvégzett vizsgálat eredményéből. A diagnosztikai vizsgálat menetét és eredményeit a praxisban vizsgált kutyák eredményeivel kívánom bemutatni.
AZ OCT (optical coherence tomography) vizsgálat a legmodernebb szemészeti vizsgálat, amit egy szemészeti szűrés során alkalmazni lehet. Segítségével leképezhető a szaruhártya, a csarnokzug, és a retina is. A szaruhártyán vizsgálható annak vastagsága, szerkezete, a szaruhártya elváltozásai és azok progressziója. A csarnokzug szögelésének vizsgálatakor következtethetünk annak nyitottságára vagy zártságára, ami a glaukoma szempontjából fontos. A retina leképezésével sejtrétegenként kaphatunk információt arról, hogy milyen állapotú a retina, annak vastagsága hogyan változik, egy szemfenéki elváltozás milyen mélységben és kiterjedésben károsította a retinát. Nagyszámú egyed vizsgálatával a számszerű mérésekkel fajtastandard is létrehozható minden mért értékre, amivel a későbbiekben a tenyésztői munkát lehet elősegíteni. Patológiás esetekben nyomonkövethető vele például a szaruhártyafekélyek gyógyulása, a szaruhártya hegesedése, a retina állapota.
Mind az ERG, mind az OCT-vizsgálat jól alkalmazható eljárások egy szemészeti kivizsgálás során. Alkalmazásukkal pontosabb képet kaphatunk a szemről, és így pontosabb diagnózist is állíthatunk fel.
ásaimat megfigyeléseimet, a Szentesi Kiséri Állatorvosi rendelőben, annak tulajdonosa segítségével végezhettem el.
Köszönet Dr. Dobos András c. egyetemi docens Úrnak ezért.