Telefonszám: +36/30/357-44-68 | Email: szentesiallatorvos@gmail.com
6600 Szentes, Sáfrán Mihály u. 43.

Írjon nekünk +
Esettanulmányok
Szemészeti ultrahang képek - és amit rajtuk látni
2015. 03. 28.

A szemészeti vizsgálat elengedhetetlen kiegészítő eszköze az ultrahang. Ezzel sokszor más vizsgálati módszerrel nem látható elváltozás is megjeleníthető, vagy megerősít minket a feltételezett diagnózisunkban.

 

Néhány érdekes képpel kívánom ezt illusztrálni. 

 

1.) 4 éves macska: Traumából eredően kétoldali részleges retinaleválás
A bal szem esetén jól látható a tölcséres retianleválás-az elvált retina csak a sugártestekél és a látóidegfőnél érintkezik a szem többi struktúrájával, többi területen hátsó csarnokban lebeg. Ez látható a fundus kamerás képen is.

 

 

 

2.) 12 éves idős vizsla: traumás uveitistől szenvedett mindkét szemen. 
A korábbi sérülés megnyugodott, a bal szem belsejében nem látható gyulladásos anyag, a lencsén kezdődő tokcataracta. Jobb szemen a teljes hátsó csarnokot kitölti a gyulladásos izzadmány. A két szemcsarnok határán kirajzolódik a cataractás lencse. 

 

 

 


3.) 3 éves mopsz: szemnél észlelt térfoglaló képlettel jelentkeztek. 
A szem fejlődési rendellenessége látható. A szemgolyó duplikációja figyelhető meg. A normál méretű szemgolyóval összeköttetésben egy kisebb méretű szemgolyó is látható. A kicsi szemben is látható egy kicsi, zsugorodott cataractás lencse. A kicsi szemgolyó a kötőhártya alatt helyeződik, felette fekete pigmentképződéssel. 

 

 

 

4.) Juvenilis cataractában szenvedő 3 éves német dog: 
Az ultrahang képen mindkét szemen látható az érett cataracta. A bal szemen még helyben tartott, a jobb szemen érzékelhető, hogy a lencse pólusa eltávolodott az írisz vonalától – posterior luxáció. Ez látható a fundus kamerás képen is. 

 

 

 


5.) Idős kutya egy oldali enyhe fokú exophtalmusszal jelentkezett. 
A szem mögött ultrahangon jól látható a denz térfoglaló képlet. A képlet mérete kombinált CV-247 és antibiotikum kezelést követően lecsökkent, majd el is tűnt. 

 

 

dr. Dobos András
Kiséri Állatorvosi Rendelő
Szentes