Telefonszám: +36/30/357-44-68 | Email: szentesiallatorvos@gmail.com
6600 Szentes, Sáfrán Mihály u. 43.

Írjon nekünk +
Esettanulmányok
Szemészeti eset különös kommentár nélkül
2015. 03. 28.

Weimari vizslával jelentkeztek szemészeti komplett kivizsgálásra egy általunk nagyon tisztelt kolléganő beutalójával. Mindkét szemen emelkedett szemnyomást ( 31 Hgmm) találtunk. Ezt a mérést 10 perces szünetekkel több alkalommal elvégeztük majd Pachimetriával korrigáltuk. Az eredmény nem változott. Enyhe szedációra, illetve pupillatágításra volt szükség a további vizsgálatokhoz.
Midrum cseppel tágítottuk a pupillákat. A szemfenék vizsgálata során törőközeg-rendellenesség látszott . A szemfenék érszegény, a papilla glaucomára jellemző képet mutatott. A szemfenéki elváltozások miatt OCT vizsgálatot végeztünk.
A vizsgálat során szűk első csarnokzugot találtunk, ami részben magyarázza az emelkedett szemnyomást.( Ez a mellékelt OCT képen látható.)
A cornea struktúrája megtartott. A retina rétegeinek vizsgálata során PRA-ra jellemző elváltozást találtunk ez a mellékelt OCT képeken látszik. A glaucoma térkép a retina elvékonyodását mutatja.
Összességében a feltárt elváltozások: erőteljesen beszűkült csarnokzug, emelkedett szemnyomás .UH val kezdődő tokcataracta, funduskamerával törőközeg rendellenesség, valamint fiziológiás vizsgálattal(OCT) elvékonyodott,struktúrájában károsodott retina volt megállapítható. 
Ami miatt ezt az esetet leírtam, az hogy a tulajdonos véleményt kért tőlünk, hogy mit javaslunk (4 hónapos a kutya). A mi javaslatunk az volt, hogy a kutyát a tenyésztőhöz vigye vissza, mert ennek a kutyának a szeme a későbbiekben sok problémát fog jelenteni.
A tulajdonos kért egy másodvéleményt, amit mi nagyon helyesnek tartunk. A másodvélemény érdekes módon teljesen egészségesnek találta a szemet. Mi lehet ennek az oka? Eltűnt a csarnokzug-szűkület, a retina teljesen ép volt, nem volt törőközeg-rendellenesség. Az emelkedett szemnyomás sem volt meg.(Azt nem tudom megmondani, hogy a tulajdonos az általunk javasolt Cosopt szemcseppet használta e?)
Kérem a véleményeteket.

 

Dr. Dobos András

c. egyetemi docens