Telefonszám: +36/30/357-44-68 | Email: szentesiallatorvos@gmail.com
6600 Szentes, Sáfrán Mihály u. 43.

Írjon nekünk +
Esettanulmányok
Szaruhártya átültetés kutyában - esetbemutatás
2015. 04. 07.

A 6 éves chow-chow fajtájú kutyát kb. 1,5 éve kezeljük rendszeresen. A kutya jobb szemén korábbi átható traumás szaruhártya sérülés és uveitis zajlott le. A kutya jól gyógyult, azonban más rendelőben krónikus arthritisére kapott kezelés szövődményeként már mindkét szemen jelentkezett az uveitis, illetve párhuzamosan mindkét szaruhártya erőteljes pigmentációja és eresedése indult be.

 

A szaruhártya elfajulását konzervatív kezeléssel nem lehetett megállítani, csak késleltetni a folyamatot, illetve csökkenteni az ereződés és a pigmentfelrakódás mértékét. Az ERG-vizsgálat még meglévő retinafunkciót mutatott, így betegünk ideális alanya lett a szaruhártya átültetésnek.
A donor egyed egy politraumás, baleset miatt elaltatásra kerülő kistestű kutya volt.

 

A szaruhártyák kipreparálásához humán szemészeti trepánt használtunk. A donor szaruhártya méretének nagyobbnak kell lennie, mint a recipiens szaruhártyáján vágott ablaknak. A donor szaruhártyához 7,5 mm átmérőjű trepánt használtunk, a recipiens előkészítéséhez pedig 7 mm átmérőjű trepánt.

 

 


 

A lenti képen látható a kipreparált, és a műtétet megelőzően steril fiz. oldatban, hűtve tárolt donor szem. A szaruhártya tiszta, átlátszó, a szemen érett cataracta látható. A műtéthez ha lehetőség van rá, idősebb donort kell keresnünk, az ő szaruhártyájuk valamivel merevebb, mint a fiatalabb egyedeké, ezért könnyebben lehet vele dolgozni.
 


 

A szaruhártyát előbb trepánnal kiszabjuk, majd teljes vastagságában görbe-görbe szemsebészeti ollóval körbevágjuk. 

Az olló felett látható a kipreparált szaruhártya. A preparátum elkészítését közvetlenül a műtét előtt végeztük el. A recipiens ekkor már alvó állapotban volt, és elő volt készítve a beavatkozásra. A donor szaruhártyát minimális mennyiségű fiziológiás sóoldatba helyeztük, ügyelve arra, hogy önmagával ne tapadjon össze, illetve ne száradjon ki. 

A recipiens szemét a kötőhártyába helyezett öltésekkel rögzítettük, 1:10 hígítású betadine oldattal fertőtlenítettük. A műtét elején készült felvételen jól látszik, hogy a szaruhártya teljes egészében elborult, felvastagodott.
 


A recipiens szaruhártyájából 7 mm átmérőjű kört vágtunk ki. Itt is elsőként a trepánt alkalmaztuk, majd görbe-görbe szemészeti ollóval folytattuk a preparálást. A képeken látszik, hogy az elfajulás következtében milyen mértékben felvastagodott, illetve a vérzés a mélyébe sarjadzott erekből indult ki.

 

 

A lenti képen látható a recipiens szeme a szaruhártya eltávolítását követően. A seb mélyén áttűnik a szivárványhártya barna színe. A szem nyomását folyamatosan adagolt viscoelasticus anyaggal őriztük meg.
 


 

A lenti képen történik meg a donor szaruhártya beillesztése a recipiens szemére.
 


A recipiens szeméhez négy öltéssel rögzítettük a transzplantátumot 8/0 nem felszívódó varrattal, egyszerű csomós öltésekkel.
 


 

Ezt követően körkörösen összevarrtuk a szaruhártyát 8/0 nem felszívódó fonállal.
 


 

Az utolsó öltés behelyezése előtt mostuk ki a szem belsejéből a viscoelasticus anyagot steril fiziológiás sóoldattal. A lenti képen látható műtét végén a szem.
 


 

A szaruhártya védelmére terápiás kontaktlencsét helyeztünk fel a szemre.
 


 

A szem fölé subconjunktiválisan gentamicin-dexadresont injektáltuk, valamint magát a szemhéjakat is összevarrtuk.