Telefonszám: +36/30/357-44-68 | Email: szentesiallatorvos@gmail.com
6600 Szentes, Sáfrán Mihály u. 43.

Írjon nekünk +
Esettanulmányok
Beszélgetés egy érdekes szemészeti eset kapcsán
2015. 03. 28.

Dr. Somogyi Rita kolléganő telefonon hívott fel, és egy esetét ismertette velem. Nagyon megtisztelő volt számomra, hogy véleményemet kikérte, de a beszélgetés végén arra jutottunk, hogy jó lenne személyesen is megismerni az esetet.

 

Véleményem mindig az volt a szemészetben, hogy fontos a végső diagnózis, de egy gyakorlattal rendelkező állatorvos, mint a doktornő, a tüneteket egyszerűbb vizsgálati eszközökkel felderítve megfelelő módon tudja kezelni.

 

Egy korábbi eset kapcsán ezen a fórumon kiderült, hogy milyen sok speciális vizsgálatot lehet elvégezni egy diagnózis felállítása céljából, milyen sokféle ötlet van egy kezelési protokoll felállítására.

 

Az előzetes információk nagyon pontosak voltak;szaruhártyán feltehetőleg felületes ereződés, amely kötőhártyából ered, benne pigmentlerakódással. Illetve a szemfenéki elváltozásokat is pontosan leírta.

 

A mi dolgunk nem volt más, mint nagyobb felbontású eszközökkel ezeket az elváltozásokat megvizsgálni, és egy véleményt mondani, segítve a kollegina munkáját ezzel.

 

A vizsgálat során megnyugodott, inkább autoimmun folyamatokra jellemző, nem fekélyt befedő ereződést láttam, benne barna színű pigmentáció, amely a szaruhártya centrális részét szerencsére elkerülte.

 

 


A szemfenéki elváltozások nagyon szépek, iskolapélda szerűek voltak. Véleményünket a kolléganővel közöltük is, kezelés irányára javaslatot tettem, amely nagyrészt megegyezett az addig általa elvégzett kezelések irányával.
 

 
 

A szemfenéken látható kóros elváltozások a következőek: trombózisok a szemfenéki erekben, retinában az erek vonalában súlyos patológiás elváltozások, retina elfajulások, hegek láthatóak. A papilla határa elmosódott, színe lényegesen sötétebb a normálnál.

Az elváltozások jellegéből fertőző betegségre gondolunk, amely az autoimmun betegségekre jellemző patológiás kép kialakulását segítette elő a szaruhártyában.

 

 
 

Szemészeti CT (OCT) vizsgálat a kontroll alkalmával elvégzésre fog kerülni rendelőnkben. Így a szemfenéki elváltozások szövettani, három dimenziós patológiai-szövettani képét be tudjuk majd mutatni.

Dr. Dobos András
c. egyetemi docens
Kiséri Állatorvosi Rendelő
Szentes