Telefonszám: +36/30/357-44-68 | Email: szentesiallatorvos@gmail.com
6600 Szentes, Sáfrán Mihály u. 43.

Írjon nekünk +
Esettanulmányok
A szaruhártya fekélyről
2015. 03. 28.

 
 

Épp szaruhártya. Epithelium anterius corneae. Alatta a stroma, ez alatt Descemet-hártya, legbelül az endotel réteg. Az ép szaruhártyát a képen is jól látható könny filmréteg borítja. A szaruhártya vastagsága vizsgálataink szerint széles skálán mozog, ennél a fiatal állatnál láthatjátok a szaruhártya térképet, amely a pontos mikrométeres vastagságot megmutatja. (Berni pásztor) (a szaruhártya vastagságot befolyásoló tényezőkről egy másik cikkben kívánok szólni). Rendelőkbe érkezet beteg, átható perforáló szaruhártya sérülést szenvedett, sérült az Epithelium, a stroma és az endotel réteg is.


 


Ezen a képen , amely a gyógyulás fázisát mutatja, jól látszik, hogy a nagy kiterjedésű fekély könnyfilmmel, valamint az általunk adott nagy viszkozitású gyógyszeres készítménnyel jól fedett. A trauma helyén a stroma struktúrája teljesen felborult, a hámsejt, hámcsapok besarjadzása megindult. A besarjadzás alatt a stroma részben elhegesedett, részben cisztás szövettörmelékekkel telt üreg található, látható.
 

 


Itt az OCT készülékkel egy más metszetben végeztük a vizsgálatot. Jól látható az epithel sejtek térfoglaló, ellaposodó, megnyúlási fázisa.
 

 


Feltűnő a stroma állományának megvastagodása, struktútájának teljes elveszítése, ez részben a gyulladásos folyamatok, részben a kezdeti ödéma következményeként alakult ki (glükozamino glikánok vízmegkötő képességének következményeképpen).
 

 
 

Ezt a képet a gyógyulás csodájának neveztem el. Azt hiszem, ebben a képben minden benne van , amit a Nagy Alkotó el tud végezni. Jól látható az epithel réteg több irányból történő fekélyfedő tevékenysége a különböző fejlődési stádiumban lévő megnyúlt, ellaposodott hámsejtek, illetve a stroma helyén képződött hegszövet záródása is.
 

 


A gyógyulási fázis befejeződött. Az epithel befedte a fekélyt, a könnyréteg zár (nem csúszik le, nem szakad le), a stroma szerkezete ezen a szaruhártya részen nem lesz tökéletes. Jól látszik a szaruhártya térképen, hogy egészen 1800 mikrométertől 372 mikrométerig változik a vastagság ( a szaruhártya ép területén). 600 mikrométer alatt a szaruhártya ép, tiszta és átlátszó.
 

 


Más metszési síkból nézve a gyógyult területet. Látszik, hogy egy súlyos bakteriális-fertőzéssel kombinált fekély, amely teljesen átható és nagy kiterjedésű, nyom nélkül nem gyógyul.
 

 


A szaruhártya pachimetria térképe átmetszeti síkban mutatva.

Mi játszódik le az elülső csarnokban? 
 

 


Az átható perforáló sérülés következtében a csarnok víz eltávozik, a szivárványhártya és a szaruhártya közeledik egymáshoz, csarnokzug szűkület alakul ki.
 

 


A szivárványhártya részben kitapadhat.
 

 

 

 

 

 


A szivárványhártya jelentős mértékben hozzátapadhat a szaruhártyához, endotelt károsít ezzel, a regeneráció lehetősége ezzel csökken. A sebészeti beavatkozás lényege: a csarnok feltöltése, a csarnokzug szűkülés megakadályozása, endotel károsodás megakadályozása.
 

 

 

Amennyiben az endotel károsodás olyan súlyos, hogy négyzetmilliméterenként 500 alá esik a számuk, akkor nem tudják a funkciójukat betölteni, hálós szerkezetűvé válnak, a stroma regenerálódására nincs lehetőség. Ebben az esetben a szaruhártya részleges vagy teljes átültetése segít.

 

A képanyag a Kíséri Állatorvosi Rendelőben készült. A vizsgáló eszköz: OCT. Vizsgálatot végezte: Dr. Berényi Adrienn, Dr. Dobos András c. egyetemi docens.

 

Dr. Dobos András
c. egyetemi docens
Kiséri Állatorvosi Rendelő
Szentes