Telefonszám: +36/30/357-44-68 | Email: szentesiallatorvos@gmail.com
6600 Szentes, Sáfrán Mihály u. 43.

Írjon nekünk +
Blog
Cataracta
2015. 02. 28.

A leggyakoribb olyan elváltozás, amelyet a tulajdonos az egyébként teljesen átlátszó, áttetsző, kb. 12mm szélességű és 6-8mm vastagságú szemlencsével kapcsolatban talál, az a cataracta (szürkehályog), illetve a lencseluxáció. A cataracta bizonyos kutyafajtáknál öröklődő, genetikailag terhelt betegségnek tekinthető, erre szűrési vizsgálatok vannak. Genetikai szűrési vizsgálatok, illetve ezt kiegészítő fiziológiás vizsgálatok, amikoris javasoljuk az állat tenyésztésbe való bevonásának mellőzését. Ez a szürkehályog a lencse elszürkülésével, folyamatos látásvesztéssel járó folyamat. Ellentétben a dogmákkal, amelyeket nagy szeretettel emlegetnek állatorvosok, a szürkehályog nagyon jól és nagyon könnyen, rutinszerűen operálható, megfelelő felszereltséggel és gyakorlattal rendelkező állatorvosi rendelőkben ellentétben a humán lencseműtétekkel. Nehézségét az adja, hogy a lencse tokja a kutyák esetében lényegesen vastagabb, sokkal nagyobb energiával és hosszabb ideig tartó műtétre van lehetőség, tehát a humán gyógyászatban 6-8 perc alatt elvégzett szemlencse műtétek helyi érzéstelenítés mellett az állatgyógyászatban nem végezhetőek el. A teljesen elszürkült lencsét rendkívül nehéz hosszú, ??? idő alatt lehet eltávolítani. Rendelőnkben folyamatosan szűrjük. Minden beteg, aki bármilyen okkal is keresi fel rendelőnket, szaruhártya elszürkülésének szűrésére irányuló vizsgálaton átesik.

 

Rendelőnkben modern fokú emulzifikátor, műtéti mikroszkóp, tervezhető lencsék állnak a cataracta műtéti megoldására. Cataractát (szürkehályogot) szemcseppel, gyógyszeres kezeléssel gyógyítani, megállítani, lassítani nem lehet. Azt az állatorvosi rendelőt, ahol ilyet állítanak, tisztelettel javasoljuk, messze-messze kerüljék, mert valótlant, tudománnyal teljességgel ellentétes ismeretanyagot próbál átadni a tisztelt állattartóknak.

 

A lencse másik olyan problémája, amellyel a tisztelt állattartók gyakran találkoznak, az a lencseluxáció. Itt is a kutyafajtákhoz kötődően rendkívül könnyen következik be a lencse leszakadása. Mopszok, meztelen kutyák, nápolyi masztiffok, különböző laza szerkezetű kutyák, amelyek a modern tenyésztés "eredménye". Ezeknek a lencsét tartó rostjai rendkívül gyengék, könnyen leszakadnak. Ezt visszatenni, visszahelyezni nem lehet. Itt nagyfeltárásban luxált lencsét el kell távolítani a szaruhártya felnyitásával megfelelő műtéti előkészítéssel, majd visszavarrni a szem tökéletes látását tudjuk biztosítani. Természetesen a dioptriája, törőközegeknek megváltozik, ezt lehet lencsével pótolni, de nem szükséges, hiszen a luxált lencse eltávolítása után is azzal a szemmel a kutya megfelelő módon lát. Vigyázni kell azzal, hogy a luxált lencse szemnyomás növekedést idéz elő, hiszen a szivárványhártyát előre nyomva, illetve az első csarnokot, aholis a csarnokvíz elfolyik glaukómát (zöldhályogot) idéz elő, amely a szaruhártya perforálásával és a szem látásának elvesztésével jár.

 

Lencsével kapcsolatosan még megállapításra került különböző fejlődési rendellenesség, amikoris a retina és a lencse között az embrionális kor végére a születésre normál esetben felszívódó hialoid artéria megmarad, ennek húzó hatása, illetve e következtében nagyon sokszor perzisztáló pupillamembrán, un. PPM alakul ki, amikoris a szivárványhártya lencse és a szaruhártya között a szivárványhártyából eredő pigmentált szálak összenövéseket idéznek elő, ehhez nagyon gyakran mikroaftalmusz (törpeszeműség, kisszeműség) kapcsolódik. Ennek következménye lehet a glaucoma, melyet operálni kell, csökkenteni a szemnyomást, lézeres megoldással a betegség káros hatásait ki kell védeni.