Telefonszám: +36/30/357-44-68 | Email: szentesiallatorvos@gmail.com
6600 Szentes, Sáfrán Mihály u. 43.

Írjon nekünk +
Blog
A szemészeti vizsgálatok
2015. 03. 03.

Rendelőnk Magyarország legfelszereltebb szemészeti diagnosztikai eszköztárával rendelkezik. Az állatorvosi szemészetben nincs olyan speciális szemészeti diagnosztikai eszköztár, amellyel rendelőnk ne bírna. A szemészeti vizsgálatok a szem külső megtekintéséből áll, amely azonban a szem felbontóképességének korlátozott képességeinek miatt műszeres eszközzel egészülnek ki. Rendelőnkben a következő műszeres eszközök állnak rendelkezésére: funduskamera, biokuláris oftalmoszkóp, oftalmoszkóp, mikromanipulációs lézervezérelt, kamerával ellátott digitális réslámpa, pachimetria, 14 Hz-es szemészeti ultrahang, OCT készülék, műtéti mikroszkóp, tonométer szemnyomás-mérés.

 

Szemészeti vizsgálatunk az állat megnyugtatásával, az állat nyugalomba helyezésével kezdődik. Abban az esetben, ha az állat nem feszült, nem ideges, jól kezelhető, a vizsgálatok egy része bódítás nélkül elvégezhető. Azonban a vizsgálatok számítógép által vezérelt része, amikoris például kontaktlencsét kell a szemre helyezni, amikoris mozgás nélkül kell tág pupillával lézerdiagnosztikai eszközzel nézni, bódítást igényel. A vizsgálat iránya határozza meg azt, hogy a tisztelt tulajdonos amikor állatorvosi beutalóval, vagy önállóan megjelenik, a kutyát 24 óráig megfelelő folyadékellátás mellett, de étkezés nélkül hozza el a rendelőnkbe, hogy szükség esetén egy rövid narkózisba tudjuk helyezni a kutyát a teljes körű szemészeti vizsgálat céljából.

 

A pupillatágítás nélkül és éber állapotban elvégezhető vizsgálatok a funduskamerás vizsgálat, a szemnyomás-mérés, a biokuláris oftalmoszkóp, az oftalmoszkópos vizsgálat, azonban a kontaktvizsgálatoknál már bódítást kell végeznünk, amelyet rövidnarkózissal, majd a kutya felébresztésével szoktunk befejezni. Itt a teljes szemészeti vizsgálatnál a pupillatágítás, az ultrahangos kontaktvizsgálathoz az elektroretinogramos ERG vizsgálathoz, valamint az OCT vizsgálathoz szükséges.

 

Szemnyomás-mérés:

Szemnyomás-mérést rendelőnkben 'Tonovet' készülékkel végezzük. A vizsgálat teljesen fájdalommentes. A készüléket kb. 1,5 cm-re a szemmel szembetartva a szaruhártyára az eszközből egy, steril műanyag végű kis csopper lövődik ki, amely a szaruhártyát elérve azonnal visszaverődik, és a tonométer kiszámolja a szemnyomást. Rendelőnkben a szemnyomás-mérés pachymetriával (szaruhártya vastagságméréssel)is ki van egészítve, hiszen az  életkor előrehaladtával a szaruhártya ridegebbé, és vastagabbá válik, így pontatlan mérési eredményeket kaphatnánk. OCT pachymetriás méréssel kiegészítve a vizsgálatot az idősebb állatoknál is pontos eredményeket kaphatunk, így annak esélye, hogy a glaucoma kezdeti stádiumban kerüljön felismerésre, sokkal nagyobb.

 

 

Funduskamerás-vizsgálat:

Funduskamera-vizsgálat egy nagyon modern vizsgálati eszköz, amely pupillatágítással, vagy akár  anélkül is, valós idejű, digitalizált képet ad a szaruhártyáról, szivárványhártyáról és a szemfenékről. Ezeket a képeket a tulajdonos az állatorvossal együtt nézheti meg, és ezen adatok birtokában, meghatározhatják a későbbi vizsgálatok szükségességét. Ki kell emelni, hogy önmagában ez a vizsgálat szemészeti szűrővizsgálatok elvégzésére nem alkalmas! Pl. PRA szűrést funduskamerával végezni szakmai hiba, mert a vizsgálati eredményből a PRA meglétére vagy hiányára egyértelműen következtetni NEM lehet!

 

Biokuláris ophtalmoscop:

Az eszközzel végezhető vizsgálat rendkívül részletes, valós idejű, részletgazdag, azonban  hátránya, hogy amennyiben nincs digitalizálva, akkor csak az állatorvos látja a vizsgálati eredményt. Különösen a szemfenéki elváltozások meghatározásában nagyon-nagyon jó, elsődleges szemvizsgáló eszköz.

 

Oftalmoszkóp:

Ez az eszköz, amely minden állatorvosi rendelőbe szükségeltetik, hogy meglegyen, hiszen segítségével nagyon részletesen a szemfenéki elváltozásokat, glaukómára utaló tüneteket, vérzéseket, cukorbetegségre utaló tüneteket fel lehet ismerni.

 

Ultrahang készülék:

A szemészeti ultrahangos vizsgálatok 14 Hz-en végzett vizsgálatok a szemészeti ultrahangos vizsgálatok a szaruhártya vastagságának meghatározásában, csarnokzug nyitottságában, sugártestben lévő, szivárványhártya mögött lévő elváltozások meghatározásában, valamint a szemet körülvevő lágy szövetben lévő daganatok esetleges felderítésében játszik nagyon komoly szerepet. A szemnek vannak olyan részei, amelyek például oftalmoszkóppal, ill. réslámpával nem vizsgálhatóak. Ezek pl. a szivárványhártya mögött közvetlenül elhelyezkedő részek, amelyek daganatos megbetegedései sajnos az utóbbi időben rendkívüli módon megnövekedtek. Ezen területeket csupán az ultrahangos készülékkel lehet (az OCT készülék mellett) megvizsgálni. Rendelőnkben egy 14 Hz-es fejjel ellátott ultrahangos készülék áll a tisztelt tulajdonosok rendelkezésére, amely rendkívül jó felbontású. Ennek képei segítenek a diagnosztizálásban, illetve lencseműtéteknél, szürkehályog műtéteknél a lencse méretének meghatározásában is. Fontos a retinaleválások, retinaelválások meghatározásában. A retinaleválások nagyon jellegzetes képet adnak az ultrahang ernyőképén, mint a mellékelt képeken is látszik. Ennek diagnosztizálásában nagyon fontos, valamint olyan esetekben, amikor a szaruhártya valamely elváltozás miatt nem átlátható, meg kell határozni a szem belsejében lejátszódó folyamatokat, hiszen az át nem látható szaruhártya alatt teljesen ép szem struktúrák is lehetnek és így szaruhártya átültetéssel, mint a mellékelt képen is látszik, az addig át nem látszó szaruhártya mögött lévő ép szemterületi részek segítségével újabb látható szemet lehet alkotni.